Traditionele nasi padang met nasi kruiden staat voor gastvrijheid en delen. Het betekent mensen uitnodigen, liefde en zorg tonen voor de mensen om je heen. Het betekent dat ongeacht je omstandigheden, of wie je bent of wat je hebt, er altijd ruimte is om met anderen te zitten en te eten. Nasi padang is niet voorbehouden aan de rijken en beroemden. Het is betaalbaar, het is toegankelijk en het maakt deel uit van het dagelijks leven van veel mensen. We hebben het ook niet over chique restaurants – we hebben het over het nederige eetstalletje op straat. Deze kraampjes staan in elke stad in Indonesië en verkopen traditionele gerechten voor een fractie van de prijs in vergelijking met hun chiquere tegenhangers. De Nasi Herbs Challenge gaat over het verenigen van onze vele culturen met één simpele vraag: hoe kunnen we onze gezonde maaltijden nog lekkerder, betaalbaarder en toegankelijker maken? De meesten van ons die in stedelijke centra wonen, verbouwen geen kruiden of groenten in hun tuin, dus verse groenten zijn niet goedkoop – zeker niet als we biologische producten zonder chemicaliën of pesticiden willen. De zomer mag dan voorbij zijn, maar er zijn nog genoeg verse kruiden beschikbaar in deze periode (als je maar weet waar je moet zoeken). Als u deze 7 eenvoudige tips volgt, kunt ook u genieten van een gezonde en voedzame maaltijd die zowel lekker als betaalbaar is!
Eet meer verse producten.
Verse kruiden zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën; veel kruiden bevatten zelfs weinig vet en natrium! Afhankelijk van wat u kiest, bevatten ze ook veel vitamine A, C en E en mineralen zoals ijzer, calcium, zink en bètacaroteen. Kruiden zijn, in tegenstelling tot groenten, allemaal eetbaar. Bovendien zijn ze het hele jaar door in het seizoen, wat betekent dat je ze het hele jaar door kunt eten. Sommige kruiden, zoals citroengras, munt en basilicum, hebben adstringerende eigenschappen (ze kunnen niet gemakkelijk worden verteerd, dus ze helpen je systeem in toom te houden). Sommige kruiden, zoals koriander, hebben prikkelende eigenschappen (ze hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen, en kunnen verkoudheid en griep helpen afweren).
Koken met gedroogde kruiden
Gedroogde kruiden zijn een eenvoudige en kosteneffectieve manier om smaak toe te voegen aan uw maaltijden en curry's. U kunt ze ook gebruiken om kruiden te maken. U kunt ze ook gebruiken om kruidenthee te maken voor een verfrissende drank. Kruiden als basilicum, tijm, oregano en marjolein zijn perfect voor pesto – een klassieke Italiaanse favoriet. Cilantro en peterselie zijn heerlijk voor salsa's. Let er bij het kopen van kruiden op dat u zo vers mogelijke kruiden koopt. De stengels en bladeren moeten helder en knapperig zijn; als ze bruin worden, is het tijd om ze te vervangen. Koop geen kruiden in bulk; gebruik ze binnen een paar weken.
Wees flexibel bij het winkelen
Als u op zoek bent naar een specifieke soort kruiden, kunt u verrast zijn door het grote aanbod in de winkel. Kies kruiden die in het seizoen zijn, en u kunt er ook voor kiezen om de kruiden te kopen die binnen uw budget vallen. Als u het moeilijk vindt om verse kruiden te vinden, kunt u overwegen uw eigen kruiden te kweken. Kruiden zijn een onderhoudsarm gewas en ze kunnen gemakkelijk groeien in containers.
Slotwoorden
Er is geen standaard aanpak voor gezond eten. Welk dieet of welke levensstijl je ook volgt, het is belangrijk om dagelijks veranderingen aan te brengen in je dieet, lichaamsbeweging en welzijn. Dit geldt vooral als u op zoek bent naar een gezondere levensstijl.
Er zijn veel gezonde recepten die u kunt proberen, en nog veel meer betaalbare opties die u thuis kunt maken. Zorg ervoor dat u deze tips in uw dagelijkse routine opneemt, en u zult goed op weg zijn om elke dag van een gezonde en heerlijke maaltijd te genieten.