De term "veganist" kan beelden oproepen van een gezondheidsbewuste persoon die alleen fruit en groenten eet, maar een nauwkeurigere beschrijving is die van een soort dieetbeperking die bekend staat als een veganistisch dieet. Dergelijke beperkende eetplannen omvatten ook andere soorten diëten die dierlijke producten zoals zuivel, eieren en zelfs honing uitsluiten. Zoals bij elk soort beperkend dieet kan het in het begin moeilijk zijn om te eten volgens de principes ervan. Maar met wat planning en onderzoek is het gemakkelijker dan je denkt om lekkere veganistische maaltijden te maken zonder iets essentieels op te offeren. Het vegan cover is een goede optie voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken.
Wat zit er in een veganistisch dieet?
Veganistische diëten zijn gebaseerd op de vooronderstelling dat we geen producten van dieren moeten consumeren of gebruiken omdat ze onnodige schade toebrengen aan mens en dier. De soorten producten die in veganistische diëten worden vermeden zijn melk en melkproducten, eieren, vis en andere zeevruchten, honing, en andere soorten producten die door dieren zijn gemaakt, zoals leer of wol. De voordelen van een veganistisch dieet zijn onder meer een verminderd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker en bepaalde soorten infecties. Hoewel veel veganisten een strikt dieet volgen, vinden velen dat het toevoegen van enkele dierlijke producten zoals eieren en zuivel, maar slechts in kleine hoeveelheden, hun dieet kan verbeteren.
Koken als basis voor een veganistisch dieet.
Veganistische diëten bestaan bijna volledig uit plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten (bonen, linzen, soja), noten en zaden. Er zijn veel heerlijke veganistische recepten die tofu, seitan (tarwegluten), tempeh en andere plantaardige ingrediënten gebruiken om de smaak en textuur van vlees, vis, gevogelte en zuivelproducten na te bootsen. Evenzo kunnen sommige populaire veganistische ingrediënten zoals voedingsgist, knoflook, gember, paprika en andere kruiden worden gebruikt om de smaak van veel recepten te verbeteren.
Copycat recepten voor je favoriete voedsel.
Het kan moeilijk zijn om je favoriete voedsel om te zetten in een veganistische versie, maar er zijn manieren om dit te bereiken. Bijvoorbeeld, als je van een salade houdt maar het in een veganistisch gerecht wilt veranderen, voeg dan gewoon tofu-salade of veggie croutons aan de mix toe. Als je dol bent op je ontbijtbroodjes, probeer dan de eieren te vervangen door tofu of gebruik een recept zonder eieren.
Conclusie
De voordelen van veganisme zijn onmiskenbaar, en ze houden niet op bij je gezondheid. Veganistische diëten kunnen ook je ecologische voetafdruk drastisch verminderen door het elimineren van voedingsmiddelen die het gebruik van land en grondstoffen vereisen, zoals vlees en zuivelproducten. De overgang naar veganisme kan moeilijk zijn, maar met wat planning en geduld zul je merken dat het gemakkelijker is dan je denkt.